Ita kalau tak sedap jangan marah aku tau...ko berguru lak ngan effa aku rasa laksa dia lagi chau daripada aku anyway tak menghampakan hang let me present my resepi haha:
Bahan-bahan:
Ikan kembung 3 ekor.
Ikan sardin 3 ekor.
Cili kering 20 tangkai
Bawang besar 4 atau 5 labu
Belacan sesedap rasa ko..
Asam keping 5 atau 6 keping
Bunga kantan 2 kuntum
Daun Kesum segenggam..
Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
1)Rebus ikan dengan asam keping sikit, kalau bleh buang bahagian tengah asam keping.
2)Potong dan rebus cili kering
3)Kerja-kerja blend first ko blend ikan asing tulang ngan isi memudahkan keja hang, then ko blend cili then ko blend bawang ngan belacan.
4)Cili masukkan dalam periuk masak cili dulu..kak aku kasik petua tak dela sakit perut tapi kalau ko dah rebus cili sebelum tuh ko nak rebus a.k.a lebur sekali semua ngan kuah pun bleh
5)Masukkan ikan ngan bawang + belacan tuh dah periuk..
6)Potong atau tindik bunga kantan..masukkan dah kuah..
7)Masukkan garam ngan gula ckit coz aku tak dak perasa hehehe..sesodap hang la..
8)Biar sampai betul2 mendidih...daum kesum bila ko dah nak tutup api then baru masukkan lepas tuhh tutup api tutup ngan tudung periuk bagi daun kesum layu...
Hidangan:
Laksa cap cili ke ikut suka ko lah..
Telur rebus
Daun selom atau pucuk gajus
Timun
Bawang Besar
Cili
Taraaaaa tu ja yang aku dok buat..Good luck :-D, first orang minta resepi kat aku ahaha
3 comments:
zam..kalu ita tak buat...aku tolong marah dia...
ita...aku pi ganu nanti...aku nak makan laksa hang tau...
bestnyerrr... aku x jumpa@xkenal ikan sardin soo bantai semua ikan kembung jerrr hehehehe... seharian duk dapur arini...
Tq Zam muah muah... korang dtg cni nnt aku wat laksa hehehehe...
Post a Comment